26. desember 2011

Første del av jula

Da var julaften forbi for noen dager siden, og det har vært fri fra skolen! Det skaper en del fritid til å sulle rundt i byen og se på måker! 23. tok jeg en runde i Bjørvika først og fremst, mest for å se på gråmåker, men svartehavsmåke lå jo i bakhode. Mange gråmåker ble lest av, men ingen fra utenom Oslo. Etter å ha blitt fornøyd med gråmåker gikk jeg utover Vippetangen og rundt til Aker Brygge. Her var det en del hettemåker, pluss noen gråmåker på takene rundt. Jeg kasten fra meg resten av brødet som var beregnet på Bjørvika-fuglene og fikk lest av en hettemåke med metallring. Når jeg var tom for brød gikk jeg utover brygga mot Tyvholmen. Langs kanten her var det så og si ingenting. Masse måker dro ut fjorden riktignok. Jeg snudde ute ved broa mot Tyvholmen, og gikk tilbake i retning hjem. Jeg fant ut at jeg kunne sjekke hettemåkeflokken en gang til før jeg gikk, og der satt det en litt større sak ved siden av. Øyemaske... 1k-fjær i vinge... Litt større enn hettemåkene... Men den vingen da? Veldig slitt og ekstremt mye 2k fjær for en 1.vinter? var de første tankene som snurret gjennom hodet. Fikk opp kamera og dratt av noen bilder. Tok en titt på skjermen og sende ut ung svartehavsmåke, Aker Brygge, Nå, før jeg ringte pappa som sluttet på jobb i byen på det tidspunktet. Han tok bare til den andre retningen enn han skulle i neste kryss og fikk krysset svartehavsmåke kun få minutter før den fløy ut fra kaia.
Nattbilde av måka
I dag, 26., var jeg tilbake på kaia for å få litt flere og bedre bilder av måka. Det ble noen tusen bilder i løpet av dagen. Måka ble til og med ringmerket på slutten av dagen.





Utstyr: Canon EOS 7D + Sigma 150-500 f/5-6,3

17. desember 2011

Karotenomane måker!

De siste ukene har det dukket opp gråmåker i Danmark, og nå også Sverige, med kraftig gule bein og nebb. GullDK vurderer muligheten for at dette skyldes at de har spist karotenoider, et fellesbetegnelse på flere stoffer som avsetter kraftig farge. Teorier om hvordan dette har kommet inn i fuglen ligger på Netfugl.dk, der man mistenker bla. en fiskepillefabrikk:


Jeg kender en fabrik her i DK som, laver fiskepiller til dambrugs ørreder. Der er rød farvestof i pillerne som gør at fiskens kød se ud som en vild fisk.
Måske har sølvmågen slugt en par stykker, af dem. Bare en idé.
Jeg ved ikke, hvordan mågers ben og næb får de farver, de har. Men Karsten G P lancerer en teori, som måske ikke er så tosset endda. Foder til opdræts (lakse)fisk har et højt indhold af astaxanthin (= carotenoid, som KO foreslår).
Måske har mågen specialiceret sig i at spise foderet eller fiskene?

Thomas Brandt (Tyskland) skriver på GullDK at de i Tyskland har flere lignende fugler. Årsaken har blitt antatt å være fiskefarmer, og at måkene får i seg beta-karotenoider via laksefóret.

 Legger jeg inn noen bilder fra rundt om kring på nettet:
Gråmåke 1k og ad, 27.12.2011
Skallen, Marstrandsön, Bohuslän (Sverige)
Foto: Björn Dellming
Bildekommentar fra Dellming: Notera benfärgen hos nästan samtliga
individer på bilden. Vad äter de egentligen? Gul båtfärg? Saffransbullar?
Till och med ungfåglen i förgrunnen har gulaktiga ben.
Gråmåke 1k, 28.11.2011
Aarhus havn, Aarhus (Danmark)
Foto: GullDK
Gråmåke ad, 28.11.2011
Aarhus havn, Aarhus (Danmark)
Foto: GullDK
Gråmåke 1k, 10.12.2011
Tyskland
Foto: Thomas Brandt
Gråmåke ad, 10.12.2011
Tyskland
Foto: Thomas Brandt
Gråmåke ad, 5.12.2011
Torekovs Hamn, Skåne (Svergie)
Foto: Frank Desting

Avslutter med litt mine egne tanker rundt disse. Spørsmålet er jo hvorfor de dukker opp akkurat nå. Jeg tror at alle lavtrykkene som har dratt innover Skandinavia den siste tiden kan være den utløsende årsaken. Jeg tror også at jeg støtter teorien om karotenoider. Disse har blitt brukt hele tiden riktignok, men jeg tror kanskje at uværet har enten virvlet opp, eller på en annen måte, gjort dette stoffet lett tilgjengelig for måkene i form av næring. Uansett en gjeng med mystiske fugler!

Litt sent ute, men polarjo ble det heldigvis!

Vært mellom en og tre polarjo på Fornebu etter sist lavtrykk, men når man så på værmeldinger på torsdag og fredag så det ikke lovende ut. Var nesten overbevist om at alle fuglene hadde flydd ut fjorden, selv om ett individ ble sett på fredagen. Men det setter ingen stopper for oss. Man finner i alle fall ingen polarjoer i Lørenskog!

Så vi sto opp ganske tidlig og var på Rolfstangen allerede rundt kl. 9. Alt for tidlig på denne tiden av året vil mange si. Det var jo ganske mørkt, og vanskelig å bestemme alt lenger ute. Lyset kom riktignok etterhvert, og etter flere måker og en og annen alkefugl oppdaget vi en stor, mørk, lett fugl ganske tett inne ved land. Tok ikke lange tiden å bestemme til jo, men nå skal man jo gjerne for ordenskyld utelukke disse andre artene. Etter litt observering ble dobbel lys flekk under vingen sett, og når fuglen landet på vannet var det ikke lenger noen tvil! Fuglen landet første gangen etter å ha robbet en gråmåke for mageinnholdet. Her ble den liggende en stund, før den letter og fløy ett par hundre meter mot øst. Her la den seg igjen ned. Vi sjekket litt rundt forbi i fjorden mens den lå der tilsynelatende i ro. Sjekket tilbake nå å da om den lå der, og plutselig var den borte. Aner ikke hvor den tok veien! Den kan jo ha dratt sørover ut fjorden, men har mer tro på at den dro over mot Bunnefjorden hvor det så ut til at den kom i fra.
Polarjo 1k (mørk morf)
Krykkje, Rolfstangen (forvirrende mørke fjær i vingen)
Etter dette tok vi med oss Fürst, uten at det var noe stort der. Noen svartand og en 1k krykkje fløy forbi (trolig samme sett ved Rolfstangen). Noen sjøorrer lå også ute ved Vassholmen.
Alke, Fürst
Etter Fürst dro vi tilbake til Rolfstangen, men nå var det enda mindre å se på enn på morgenen, så vi satte oss i bilen og dro i retning Bjørvika. I  Bjørvika var det som vanlig en del gråmåker. En så litt spennende ut, men for langt hold til å slå fast noe. Ble ikke funnet når vi var en del nærmere.
Forslag?
Ellers 1000 kvinand ute ved Vippetangen, og mye alkefugl rundt den nye flytebrygga over vika!
Alke, Bjørvika

Lomvi, Bjørvika


Utstyr: Canon EOS 7D + Sigma 150-500 f/5-6,3

10. desember 2011

Den Store Grå!

Tok bilturen til Vesterøy i dag for å få sett en lappugle som hadde holdt seg der noen dager (første obs av lokalperson 28.11, gjenfunnet 04.12). Når vi kom frem (etter en varsler på veien)
 var det ingen ugle å se, og ingen av de mange som var der da hadde sett noen ugle denne dagen. Vi møtte Eric Roualet og følge, og tuslet rundt med dem. Mange sto bare stille ved bilene og ventet på at fuglen skulle komme flyvende over jordet. Hadde ingen tro på dette så vi splittet oss opp innover i skogen. Timene gikk og ingenting ble sett. Både nord og sør siden av Barmtjern ble tråkket på. Etter en stund på sørsiden gikk jeg alene bortover en grusvei. Plutselig hørte jeg noen som ropte bak meg. Uten å klare å få noe av det ene ropet, ringte jeg til pappa mens jeg gikk lenger mot sør. Pappa viste ingenting, og hadde ikke hørt noen rope. Så jeg gikk gjennom en del skog som lovte godt. Så ringer pappa tilbake og sier at alle som sto ved bilene hadde løpt inn i skogen, men han hadde ikke klart å holde følge (han var noen hundre meter bak til å begynne med). Jeg ringte Eric flere ganger, alle opptatt. Tredje gang kom jeg gjennom. Joda, han hadde ugla, men hvor? Heldigvis kom han å møtte oss ute ved jordet, og en del flere folk som ikke viste noe ble ledet frem. Der satt ugla, men mange folk presser for mye, og etter rundt 5 minutter gadd den ikke mer. Da var det folk på 3 av 4 sider, og en fotogjeng gjorde sine fremstøt mot fuglen. Da fløy fuglen mot den fjerde siden og ble borte i skogen. Vi gikk da, men regner med at de fant igjen fuglen. Det viste seg at skriket var Eric som prøvde å få kontakt med meg i det han fant fuglen (jeg var under 75 meter unna på det tidspunktet). Jeg hørte dem tråkke på kvister i skogen, men hadde ikke klart å finne riktig retning på skriket...

Barm, Vesterøy, Østfold
VÆR SÅ SNILL Å IKKE PRESS FUGLEN, SÅ KANSKJE DEN BLIR!!!


Utstyr: Canon EOS 7D + Sigma 150-500 f/5-6,3

3. desember 2011

Stormsvale, og polarlomvi?

Neei. Jeg kan ikke gå god for polarlomvien... Når fuglene flyr fort forbi så blir det gjerne til at man blir litt usikker. Og i ettertid bør man ikke høre på hva man tanker og føler. Spesielt ikke når man har sett observasjoner fra Vestfold dagen før, og lest seg opp på polarlovi for å ha en mulighet til å skille den. Så skisser i felt er gull verdt har jeg funnet ut. Ikke at de har blitt til noen arter ennå. Kopierer fra NOFoa om polarlovien:
En trolig polarlomvi trakk sør kl. 12.20. Helt mørkt kinn og kromrygget (tydelig mer enn lomvi). Claimes ikke når det var litt langt hold, kort observasjon og ingen erfaring med arten.
Men over til den første arten i tittelen... Stormsvale! Noe en lettere sjokkert Per Gylseth fikk høre godt midt i en telefonsamtale som egentlig handlet om polarlomvier og avvikende alker. Ikke helt naturlig slutt på samtalen, men det går helt greit for meg. I løpet av få sekunder var alle kjennetegn (les: nesten alle) sett og det var ikke lenger noe alternativ med ting som havsvale! For å sitere notatblokka:
  • begrenset hvit overgump
  • mørk under vinge
  • noe lysere parti på oversiden av vingen
  • flyvende lavt over vannet
  • "treg lireflukt"
    • vendinger
    • opp, ned osv.
  • størrelse opp mot lomvi (vingespenn), litt mindre
Siste punktet skylles nok også litt feilvurdering av den virkelige avstanden i gjennom teleskopet. Avslutter med et bilde av en krykkje fra Hulvik.