27. januar 2011

0 resultat nok en dag


Vis Søk 27012011 i et større kart


Nytt søk i dag. Litt mer omfattende enn i går, men ingen resultat i dag heller. Érik sa at han kanskje skulle en ta en tur, men har ikke hørt noe etter det. Han fant vel i så fall heller ikke noe. Det er MYE epletrær i området, og mange hager som trosten kan gjemme seg i, men den største sannsynligheten nå er vel at trosten har forlatt området. Det er rett og slett ingen troster i området som jeg klarer og finne. Tror kanskje fuglen må legges død nå i dette området, men vær våken på alle troster som rører seg i OA på denne tiden av året.

Beskrivelse av fuglen har det vært lite av. Fuglen var en ganske stor, litt mindre enn gråtrost kanskje. Ganske lang stjert, og fløy som en blanding av gråtrost og rødvinge/måltrost. Dvs. noen vingeslag for så å legge vingene inntil siden. Videre var fuglen grå på oversiden, og jeg følte at fargen var ganske jevn over hele. Lys på undersiden med unntak av den mørke/svarte strupen, som brette seg et stykke ned på brystet (og kanskje litt på kroppsidene). Jeg fikk også følelsen av at det var noe hvitt på oversiden av håndsvingene, vingespeil eller ytterfaner. Også var det lyden da. I oppbygning lik gråtrost. Kom bare med ett "støt". Uventet høyt. Litt grovere enn gråtrost. Hvis noen har "Call of Eastern Vagrants" så minner den mye om lyden her.

Tror det var det. Hvis noen har spørsmål eller lignende så er mail eller kommentar en grei måte å gjøre det på.

26. januar 2011

Ingen resultat

Ingen resultat etter letingen i dag. Under finner du ruta jeg gikk i dag. Mye stillits i området


Vis Søk etter svartstrupetrost 26012011 i et større kart

Det ligger også nesten total rapport på NOFoa sine sider.

25. januar 2011

Svartstrupetrost?!?

Kl. 08:40 i dag tidlig fløy en trost over Solheim skole. Fuglen fløy nordover og ganske lavt, gikk trolig ned i hage i nærheten. Fuglen fløy ganske likt rødvingetrost/måltrost. Når fuglen passerte over hørtes en litt kråkefugllignende lyd. I området nord for Solheim skole er det mange hus med hager og mange trær som er ypperlige for hvilken som helst trost.

Tenkte og kanskje lete litt nøyere i morgen. Gikk gjennom området i dag senere på dagen, men uten noe resultat. Så hvis noen har lyst til å lete etter en fugl som sannsynligvis var en gråtrost er det bare å sette i gang :) Er forresten første trosten jeg har sett med sikkerhet på flere måneder.

SÅ KOM IGJEN, UT OG LET! ;)

PS: Fuglen var trolig voksen og mest sannsynlig en hann.

23. januar 2011

Jerpeskogen

I dag tok pappa en tur ut i skogen. Jeg orket ikke bli med siden jeg nettopp hadde stått opp. Etter ikke så lang tid ringte telefonen. Det var pappa som sa at han sto og så på en voksen hann jerpe som spiste i en or rett over skiløypa. Jeg gjorde ikke noe mer med saken siden en fugl 15-20 minutter unna fort har flydd før du kommer frem... Etter noen minutter ringer pappa igjen og sier at to skiløpere har passert rett under fuglen, uten at den reagerte. Det gjorde forskjellen, og jeg kledde meg ut og løp ut.

Etter en stund kom jeg frem. Fuglen hadde flyttet seg, men var i et tre ved siden av. Når jeg kom helt bort mot treet fuglen satt i, uten å ennå ha sett fuglen, eller vite hvor fuglen satt, kom det to skiløpere og fuglen fløy. Etter noen sekunder begynner fuglen og synge, og etter litt om og men fikk jeg igjen øye på fuglen inne i skogen.



Utstyr: Panasonic Lumix DMC-FZ18 + teleconverter 1,7x

1. januar 2011

Godt Nytt År


Litt sent ute i år, men det går vel bra J

2010 – Oppsummering

Året startet med mye røre i fuglenorge. En vinterjunko holdt seg på ett foringsbrett i Grimstad. Hele Norge (Svergie, Danmark og Tyskland) var på vei til Grimstad… Jeg selv kom meg ned 2. januar (se eget innlegg fra januar 2010). Videre skjedde det ikke de store bombene på en stund. En og annen rørdrum snurret rundt i vinterhalvåret, rødfotanda var på plass i Tønsberg, noen kaspimåker rundt forbi. Den mest sjokkerende var to stykker på Sandsøya på 8 dager! Utover mot våren dukket det opp stadig flere glenter, men ikke noen storinvasjon. Sture hadde kommet seg til Aust-Agder og forstatte i løpet av sommeren opp til Hordaland.

Mot slutten av april dukker det opp hvitbrystlo på Jomfruland og triel i Østfold. I starten av mai oppdager Sigmar Lode en svartstork som kretser over Jæren. Senere samme dag (eller var det dagen etter?) var fuglen på Lista og kunne bli studert her. 6.5 skal det visstnok ha vært en purpurhegre på Sandsøya, men denne ble ikke gjenfunnet eller fotografert (mer info på http://ingarsfuglebilder.blogspot.com/2010/05/sandsyavoksa-060510.html). Noen dager senere ble en damsnipe krysset litt på Lista. Senere dukket det opp en rovterne på Østensjøvannet, Ås. En fugl jeg først fikk med meg, som den siste, på Kollerudvika i Aurskog-Høland. Det siste vi så av den var at den fløy nordover. 19.5 var det en tereksnipe i Oppland, 20.5 kanadahettemåke Presterødkilen, 22.5 Iberiagransanger Østfold (ikke dokumentert eller gjenfunnet), 24.5 østsanger Sør-Trøndelag, 29.5-12.6 elvesanger Torpebekken, Østfold osv… Slik kan man fortsette lenge. I løpet av sommeren dukker det opp en kalanderlerke på Smøla, den er stasjonær og blir krysset mye. Så kommer det inn en sen, men veldokumentert funn fra Svalbard. To forskjellige, helt u tilknyttede utlendinger ser og fotograferer en eremittsnipe i Adventdalen. Det var første funn i Norge! Den 21.7 finner Bjørn Olav Tveit en gulirisk på Haslum kirke. Dagen senere kan man konstatere at man har funnet Norges første hekkende gulirisk.

På slutten av sommeren kommer det flere sjeldne sangere til landet. Både bleksanger og ramasanger blir observert. Skal ikke gå mer inn på dem, det får du søke på selv. Nok av diskusjoner på disse to vanskelige artene.

Så har vi kommet frem til uke 40: brunsanger, kastanjespurv (hehe... mange sure folk i Norge etter at denne forsvant ;) ), blåstjert. Etter litt tid dukket det opp brosjeibis oppover i Trøndelag. Ut mot vinteren dukket en meget tillitsfull stylesnipe opp i nærheten av Trondheim, rett ved siden av flyplassen! Her ble det mange som fikk både fotos og kryss. Etter det har det vært ganske stille, litt småting her og der. En langnebbekkasinsnipe på Ergavannet og noen amerikablesender.

Ellers i løpet av 2010 har det blitt sett arter som: Vannpiplerke, svartehavsmåke, [bøffeland], egretthegre, svarthalsdykker, dverglerke, amerikakrikkand, sørnattergal, gulbeinmåke, enghauk, steppehauk, egretthegre, rødstrupesanger, rustsnipe, brilleand, flere triel, trostesanger, busksanger, elvesanger, alaskasnipe, bonapartesnipe, franklinmåke, rødhalsgås, svarthodespurv, sibirlo, slangeørn, dvergterne, amursvale, svartglente, markpiplerke, gulbeinmåke, hvitvingesvartterne, sitronerle, bieter, sibirspurv, storskrikørn, aftenfalk, svartbrynalbatross, sibirpiplerke, asiasvartstrupe, [hvitpelikan], blåvingeand, blekbrynsanger, svartstrupesteinskvett, gulbrystsnipe (første i Sør-Norge).

Godt Nytt Fugleår (eller Godt Nytt År)