19. oktober 2010

Utsira 2010

Mandag 4. oktober var det endelig tid for å reise over fjellet og i retning Utsira. Vi kom etterhvert over fjellet og spiste på samme sted som i fjor, ett eller annet spisested langs en fjord. Vi kjørte videre. Når vi nærmet oss Haugesund og fergekaia viste klokka at vi akkurat hadde nok tid. Vi kjørte inn i Haugesund og der sto det helt stille. Ferga dro og vi fikk 3 timer fritid i Haugesund! Det endte med en tur i retning Karmøy. Der så vi veldig lite. Det var regnvær og vi gikk aldri ut av bilen (ikke været sin feil egentlig). Høydepunkt var vel en mink på Åkrasanden.


Tirsdag 5. Kastanjespurv
Dagen startet med ikke så veldig store bomber i felt. En veldig våt steinskvett som en stund ble mistenkt for å være en svartstrupesteinskvett var en vanlig. Lagde litt trim :) En dvergfluesnapper i Herberg, sammen med en tam munk.

Så, klokka 14:58 ringer Ken og sier at det var en mulig kastanjespurv i Merkeskogen. Kl. 15:03 blir bestemmelsen endelig, og fuglen har blitt claimet. Nå hadde vi trimmet en del i løpet av dagen, så vi orket ikke sykle opp igjen til Merkeskogen. Siden vi var 100 meter unna Havstuene, så kastet vi oss i bilen og kjørte opp til Merke. Der satt de å merket denne:


Onsdag 6. Drittvær, men 2 kryss
Drittvær, og lite fugl i felt. Likevel ble det sett dobbeltbekkasin, den fikk jeg med meg. Brunsangeren som var STASJONÆR i Merkeskogen hele dagen var det derimot ingen som sa noe om så den kom vi akkurat tidsnok til å se at Morten Vang så fuglen fly inn i en tett skog og ikke bli sett igjen noen gang i løpet av uka! Plaster på såret var kanskje å få sett den første gulbrynsangeren i uke 40.

Ellers i løpet av dagen fikk jeg 2 nye kryss: Hauksanger på fyllinga og kvartbekkasin i dalen.


Torsdag 7. Rovfugler!
Været hadde iallefall bedret seg. Og soloppgangen måtte bare fotograferes.

Vi syklet innom Staraberget og Hovland uten å se noe spesielt. Kortnebbgåsa på Staraberget var på plass.På Hovland var det en tårnfalk, en dvergfalk og to spurvehauk. Ved bedehuset var det nok en tårnfalk (trolig ringmerket) og en gråfluesnapper.

Vi syklet bort til i retning kirka via Grotle og Herberg. Vi så en svartstrupe ved kirkegården fra veien. Når vi omsider kom bort til kirka var den diskuterte svartryggerla på plass.

Mener selv at det er en svartrygg, men kan ikke utelukke muligheten for en hybrid helt. Den ligger nok på grensa mellom hybrid og art virker det som.

Vi gikk ut på Pedlestemmen, og fikk med oss et par gulerler. Så gikk vi oppover stien mot Merkeskogen, syklene hadde vi parkert i Herberg. Rett over den første haugen tok vi matpause. Etterhvert ble vi obs på en spurvehauk som satt i kanten på Nordre Merkeskog, 3. fuglen i dag. Når vi kom opp til Merkebua var det en ringmerket tårnfalk som snurret rundt, sannsynligvis samme som i Dalen.

Senere på dagen så vi en varsler på Bakerijordet. Ellers på øya ble det sett dverglerke og dobbeltbekkasin.


Fredag 8. Blåstjert!!!
Nok en soloppgang måtte fotograferes.

Vi begynte å sykle ut mot Aust, men snudde fort når Morten Vang stoppet og sa at de hadde merket en blåstjert i Merkeskogen. Mer trim ;) Etterhvert kom vi frem, og der merket de en blåstjert. Før visningen var det noen som ropte "BLÅSTJERT!" De hadde sett en blåstjert i felt i det sørøstlige hjørne av Merkeskogen, samtidig som de satt å merket en blåstjert i bua. Fuglen hadde forsvunnet inn i skogen, og var borte. Folk gikk tilbake for å se på den merkede fuglen.

Etter at fuglen var merket gikk folk tilbake i retning bilene, men satte snart opp farten når Tiller ble ringt opp av Jan Kåre som hadde nok en blåstjert i Fyrhagen, rett opp bakken foran oss. Det ble mye løping opp til fyret. Der var blåstjerten, men den var sky og urolig og forsvant fort. Tilsynelatende borte i skogen nord i Fyrhagen. Nå gikk livet tilbake til det mer normale. Vi gikk ned til Herberg og så ting som 3 dvergfluesnappere og rødstjert. En gulbrynsanger ble visstnok også sett.

Her ble vi en stund før pappa dro i butikken for å kjøpe mat, og lage lunsj. Jeg dro opp i retning Merkeskogen for å se etter dvergspurv. Jeg endte opp med å dra opp til Fyrhagen igjen. Her var det en fuglekikker til. Han gikk opp til fyret, mens jeg sto nede ved hagen. Plutselig hørte jeg en høy utdratt lyd. Fra fyret høres "Tartarpiplerke!". Jeg svarte med en gang "Jeg ser". Det gjorde jeg også, fuglen kom flyvende rett mot meg, rett over meg, og vrenger ned bak en busk 15 meter unna meg. Jeg får helt sjokk. En tartarpiplerke har landet rett foran meg. Jeg flytter meg for å se om jeg klarer å se fuglen. Den letter, men flyr kun noen få meter. Der står jeg noen øyeblikk å studerer en tartarpiplerke på bakken gjennom teleskop. Riktignok i motlys, og gjennom et tre uten blader. Fuglen letter etter en stund og flyr ned mot Grotle.

Det var også en trolig østlig gransanger i Fyrhagen denne dagen. Jeg gikk ned igjen i retning Herberg. Her ble det fotografering av dvergfluesnappere. Den første kom aldri der jeg ville, men litt bonus ble det jo.

Munk f.eks. På denne dvergfluesnapperen var det så mange folk, så jeg gikk bortover for å se om jeg fant en annen. Det gjorde jeg, og den var ganske fotogen noen minutter.

Så skjedde det ikke så mye på noen timer. Helt til nok en blåstjert ble merket i Merkeskogen.

Mens vi ventet på at blåstjerten skulle merkes, ble vi oppmerksomme på finnene, som synes tarsiger er helt vanlig kost og som gikk rundt å lette etter en av zik-spurvene. De løp, de vinket, de så ivrig inn i teleskop. Vi trodde de hadde zik-spurven, det viste seg å være en tarsiger, blåstjert, med ring i Varden. Jeg syklet hjemover, mens pappa gikk mot bilen. Når jeg snart var ved butikken ringer pappa og sier at de hadde merket en dvergspurv i Merkeskogen. Jeg snur og drar dit.

Like etterpå ble det sett nok en blåstjert uten ring i sørenden av Varden.

Så ble det funnet nok en blåstjert uten ring ved Siratun. Nå hadde pappa dratt for å lage middag, så han så ikke den siste fuglen. Nå var det blitt ganske mørkt, og bildene ble ikke noe særlig.

Bilde av den siste ble ikke noe i det hele tatt faktisk. Når man må opplyst fuglen for at det skal være mulig å finne den så sier det meste seg selv :)

Så for å oppsummere blåstjerter på fredagen: Den første fuglen som ble ringmerket er fugl nr. 1. Fuglen som ble sett i felt samtidig er fugl nr. 2. Fugl 2 fløy trolig opp til fyrhagen, for så å fly ned igjen i Merkeskogen, og bli merket senere på dagen. Fuglen finnene så mens nr. 2 ble ringmerket er trolig fugl nr. 1. Så etter at nr. 1 og 2 ble ringmerket blir to fugler u/ring funnet i felt, og sett nesten samtidig (med ganske lang avstand fra hverandre).


Lørdag 9. Fotodag, uten bilder
Rolig dag, hvor mesteparten av tiden gikk med til å fotografere en blåstjert som ikke kom når jeg var der.

Ellers denne dagen på øya dobbeltbekk, dverglerke, gulbrynsanger og sibirpip. Jeg så ingen denne dagen.


Søndag 10. Hjem igjen
Det skulle man jo tro var negativt, men når man tar den rette avgjørelsen i krysset mellom Stavanger og Oslo går alt bra... Gulbrystsnipa på Håstranda var ikke sett denne dagen når vi bestemte for å kjøre om Jæren. Negativ melding hadde derimot kommet ut :) Mange kjørte rett over fjellet.

Sinnsykt deilig å få denne :)))

Utstyr: Panasonic Lumix DMC-FZ18 + teleconverter 1,7x

1 kommentar:

  1. Flott oppsummering av en knall Bombeuke Sindre :-)

    SvarSlett