9. januar 2010

Grønlandsmåke

Var i dag en tur ned til Aker brygge hvor en grønlandsmåke hadde hatt tilhold de siste to dagene. Det tok ikke mange minutter før vi hadde funnet fuglen svømme rundt en av fiskebåtene som lå i havn.









Fuglen ser ut til å være av underarten glaucoides og er en 2K fugl. På kaia lå det også en 2K gråmåke:





Etterpå tenkte vi egentlig å dra hjem, men bestemte oss for å dra via Trefoldighetskirken hvor byfalken (vandrefalk) var blitt sett en dag tidligere. Det tok heller ikke denne gangen lang tid før vi så fuglen komme i mot oss å lande på spiret lengst sør.






På plassen var det også arter som stær, svarttrost, gråtrost, bydue og gråspurv.







Utstyr: Panasonic Lumix DMC-FZ18 + telekonverter 1,7x

5. januar 2010

Junko med et dryss av Lista

1. juledag fikk familien Skaiaa endelig tatt bilde av fuglen som hadde holdt seg i hagen deres et par dager. Bildet ble fort lagt ut på fuglevennen.no hvor Roar Solheim og Frode Falkenberg 2. juledag kunne bekrefte familien Skaiaa mistanke om at det var en vinterjunko. Vinterjunko er en sjelden fugl i Norge, og fuglen som er i Grimstad nå er det tredje funnet i Norge. Fuglen er forøvrig en ad. M. I de nærmeste dagene ble et mulig storinnrykk avklart av familien og fuglen ble lagt ut på BV.

Men først så sent som 2. januar fikk jeg tid til å dra nedover. Vi startet kl. 06.00 og var fremme i Myraveien 18 litt før kl. 10. Selvfølgelig hadde fuglen sluppet seg ned bak en kant under 30 sek før vi ankom! Heldigvis tok det ikke for mange minutter før fuglen dukket opp igjen. Det vil si, mange ”vanlige folk” ville nok ikke orket å vente i 15 min (som det tok ca) på en liten mørkeblå og hvit fugl som hopper rundt på bakken.

Vi sto på ca. 20 meters avstand i starten og bildene ble ikke alt for bra. Men ettervært som tiden gikk og hendene stivnet kom mannen i huset ut og lurte på om noen ville inn å varme seg. Jeg slo ikke til med en gang, for hendene var ikke helt gjennom frosset ennå…

Men etter noen minutter klarte ikke hendene å håndtere kamera lenger, så jeg valgte å gå inn. Det viste seg å være et lurt trekk, for her inne kom man mye nærmere fuglen (gjennom vindu riktignok), men først måtte hender og kamera tines opp. Det tok kanskje en 5 minutters tid, men så var det bare å begynne å finne den rette plassen og plassere seg i stuen til Skaiaa.



Ad. M vinterjunko

En stor takk rettes til familien Skaiaa som var så gjestfrie å slippe fuglefolkene inn i stuen deres. De sa noe om at de hadde hatt nærmere 160 fuglefolk innom i løpet av uka. Det viste seg også i ettertid at jeg var veldig nære å forfryse langefingeren på venstre hånd, men heldigvis gikk det bra…

Etter vinterjunko besøket dro vi videre nedover mot Lista, men den turen er det ikke noe å skrive om. Bare et par bilder:


Begge foto over av en 2K F snøspurv

Utstyr: Panasonic Lumix DMC FZ18 + teleconverter 1,7x

1. januar 2010

Nytt fugleår og ny blogg


Da var det et nytt år og jeg har skaffet meg en blogg. Får håpe den blir brukt flittig utover i 2010.


2009 - Oppsummering
 
Året 2009 startet med en bruntrost som hadde hatt tilhold på en foringsplass i Sør-Varanger (FI) siden 29. november 2008. Fuglen var av underarten naumanni, eller som vi sier på norsk, rødflekktrost. Året gikk uten de helt store bombene her i landet. Etter vært kom det inn meldinger om hvithodespurv på Sørlandet og det var nok mange fra OA som rushet ned dit for å se på den. For oss som ventet, meg selv inkludert, kom den gledelige meldingen et par uker senere om at en hvithodespurv var funnet på en foring på Røa i Oslo.

Nå skulle det ikke ta mange uker før det smalt igjen, og denne gangen i Hordaland. Der var det funnet en stylteløper i et lite vann i Stord kommune. Denne representerte Hordalands første og til nå eneste funn av denne sjeldne sørlige arten.

Året går å det tikker inn bomber som: Svarthodespurv – Utsira (RO), Kuhegre i Nord-Trøndelag, Hvitpannevarsler – Lista (VA), men så skjer det. I august blir en brakksvale funnet i Trondheim! Terje O. Nordvik var kun ute på en formiddagstur i kjente omgivelser da han plutselig fikk øye på det han antok var en brakksvale. Kort tid etterpå kom meldingen om brakksvale, men i løpe av de to dagene fuglen var til stedet kom det inn stadig bedre og bedre bilder. Allerede på kvelden dag 1 kunne man konstatere at det ikke var noen brakksvale, men den mye mer sjeldne orientbrakksvalen. Dette ble Norges første funn av arten.

Videre har vi Norges andre og tredje bronseibis i området rundt Tromsø. Begge dukket opp etter en storm 8. og 9. september. Så kommer vi til Norges første hvitkronespurv, på Ona (2. okt). En dag senere, en gråkinnskogtrost, også denne på Ona. Denne representerte andre funn i Norge.

Videre kommer vi til andre funn av svarthetteparula i Norge (11. okt Frøya, ST), rødbrystlo (20. okt Røst), svarstrupesteinskvett (6. nov Hå) og 2 ørkensteinskvett (6. nov Jomfruland og 8. nov Lista).

Høydepunktet for meg i år van nok likevel hvithodespurven på Røa og en rødhalevarsler på Fornebu. Sistnevnte ble funnet 15. oktober av Ole Skimmeland. Gratulerer med fantastisk funn!
Ellers kan det nevnes en mengde andre arter som: Amerikagråmåke, 2 asiasvartstrupe, blekbrynsanger, brunsanger, mengder av båndkorsnebb, damsnipe, dverglerke, egretthegre, kanadahettemåke, kaspimåke, myrpiplerke, niland, purpurhodeand, ringnebbmåke, rødfotand, rødhalsgås, 2 rødhodeender, flere rødstrupesangere, rørdrum, sandsnipe, silkehegre, småskrikørn, starrsanger, steppekrattvarsler, storskrikørn, stripesanger, tartarsanger, vannpiplerke og viersanger.

Men nå er 2009 over og datoen viser fredag 01.01.2010. Så godt nytt år og jeg ønsker alle der ute til lykke med det nye året.